UMEÅ4EVER - En studie i manipulasjon og tortur.

Før jeg begynner så vil jeg bare si at det blir SPOILERE hele veien. Om du er klar for det, så skal jeg fortelle en liten historie om to venner...

Stian er femten år gammel og har draget på damene og styret på stell. Hans beste venn Anders derimot, er kortvokst, lubben og så nerdete at en speiderpike kunne lagt ham i armlås. De er venner, og den stygge sannheten er at Stian er Anders sin eneste venn. Hvis han mister ham så står han alene. Så når de drar til et Tae Kwon Do-stevne i Umeå og Stian møter en vakker jente som faller for ham så går Anders inn i full sosiopat-modus. Ingenting skal stjele Stian vekk fra ham. Han forblir i denne sosiopat-modusen i 16 år, og forkler det som et veldig dominerende kameratskap ovenfor Stian, som visner hen og blir en taper og kun en skygge av seg selv. Klimakset på denne lange pinelsen blir en kompistur til Umeå for å finne igjen jenta Stian forelsket seg i men som han aldri fikk utviklet noe med. Dette er oppsettet for filmen, og herfra så går det bare nedover for Stian...


Denne gutten får Keyser Söze til å fremstå som en landsbyidiot


Først skal det sies at ja, jeg demoniserer Anders fordi jeg sympatiserer med Stian. Vi er ganske like, skjønner du. Samme fornavn, fedrene våre har praktisk talt samme navn, vi har begge drevet med Tae Kwon Do (Selv om det skal nevnes at jeg kom mye lengre enn ham, hehe), og viktigst av alt: samme problemer med kjærligheten. Men mens han får seg litt, så er jeg kald og ensom og har ikke kjent lukten av en kvinne på en mannsalder og altermørktogsvartoghvorerbourbonflaskaminårjegtrengerden.............

Hvor var vi? Oh right, UMEÅ4EVER.

Spol seksten år frem og Stian lever et lite imponerende liv. Han har en klein frisyre, har et kleint forhold til dama, Stine, kjører en klein bil og blir behandlet kleint av foreldrene sine. Han blir egentlig behandlet ganske kleint av alle, men det er foreldrene som er den siste dråpen. Når han kommer på besøk, og håper på å kunne få litt forståelse av dem og kanskje et lyttende øre (siden Stine nettopp har skjelt ham ut og dratt fordi han fant ut at hun var utro), så varer det bare en liten stund før Anders renner ned døra med blomster til moren og whiskey til faren. Han blir mottatt som en fortapt sønn og Stian blir forvist til gulvet.


Han er mer labrador enn menneske på dette tidspunktet, uansett


Vi er cirka tjue minutter uti filmen og vi er allerede presentert med en verden som ikke direkte hater Stian, men som gjør livet hans til et rent helvete. Og i midten av alt dette finner vi Anders. Så når Stian endelig får nok, deklamerer at ingen bryr seg om ham og stormer ut til bilen sin, hvem andre henger seg vel på enn Anders?

Ingenting gir mening for Stian lenger, så han gjør det eneste som virker logisk; han og Anders drar til Umeå for å finne Robyn, jenta som fylte ham med kjærlighet og lykke for seksten år siden. Herfra så blir filmen en roadtrip, og for en trip det er! Regissør og scriptforfatter Geir Greni har delt opp filmen i kapitler. Det passer ganske bra, siden denne filmen står sterkere som små enkelthistorier fra veien enn som en samlet historie. Stian og Anders første stopp er hos en gammel flamme, Gina, og hennes suicidale bror. Det blir en hel liten farse der Anders først prøver å dytte Stian på Gina, men så ender Stian opp med å bli selvmordsvakt for Ginas bror Mads, mens Anders feier over Gina. Mads går virkelig inn for selvmordsforsøkene sine, og prøver å henge seg, gasse seg og kutte seg i løpet av en kveld. Jeg vil si at det er godt i overkant, men når du har spilt i Amors Baller, så har du vel egentlig ingen flere grunner til å leve.


Han spiller verdens tristeste blueslåt for de som måtte lide seg gjennom Amors Baller


Videre på ferden så møter de ei haikende jente som fatter interesse for Stian. Hun lærer ham ett og annet om kjærlighet og farlige levestandarder før hun stjeler bilen hans. And that's the end of that chapter.

Når de endelig kommer frem til Umeå så finner Anders ei dame han påstår er Robyn. Stian går fem på og lar seg kurtisere av henne. Han våkner opp dagen derpå alene, og møter Anders som insisterer på at de skal dra hjem. Han har ordnet flybilletter og alt, så det er bare for Stian å legge seg flat og bli med hjem. Men nå som han har møtt Robyn igjen er han fast bestemt på å bli. Men Anders kaller inn de store skytsene, i form av Stine. Hun har fulgt etter dem til Umeå, og konfronterer Stian. Hun vil lappe opp igjen ting og starte på nytt. Det ville vært en mulighet for Stian å få det han alltid ville ha; en familie bestående av ham, Stine og ei potensiell lita tulle ved navn Liv. Men Stian oppdager at det var Anders som Stine var utro med og sier "Fuck lille Liv!" og springer til Robyn. Men når han kommer til huset hennes så er det forlatt. Det viser seg at damen han møtte var ei prostituert kvinne som Anders leide inn for å spille Robyn. Hans grunner for det viser seg når Stian finner den faktiske Robyn, som er gift og har barn...med Anders. 


For sikkerhets skyld så er det tryggest å anta at denne mannen har hatt sex med samtlige kvinner du kjenner

Fordi for seksten år siden, på Tae Kwon Do-stevnet, så følte Anders seg truet av at Robyn. Så en kveld når Stian skulle møte henne, så skjenket Anders ham til han svimte av før han dro for å møte Robyn. Når Stian ikke møtte opp så ble Robyn lei seg og det var da Anders dro frem en vodkaflaske. De drakk seg glade og Anders satte barn på henne når hun var på sitt fulleste. Dette blir avslørt for Stian i filmens klimaks, og det definerer fullbyrdelsen av hans tortur. Anders har ridd ham som en mare gjennom livet, en personlig demon som sugde livsgleden ut av ham, og alt fordi Anders på ett tidspunkt var kort, lubben og spilte Warhammer, mens Stian var der ute og traff jenter og sosialiserte. Et par småvendinger har det vært, men i det store og det hele har Anders sin plan om å plage og ydmyke Stian gjennom seksten lange år gått fullstendig perfekt. Bare se på tidslinjen:

1995: Stian og Anders er med på et Tae Kwon Do-stevne. Stian møter Robyn og Anders blir skjøvet til siden. Anders tar sin hevn ved å skjenke Stian og sette barn på Robyn før han forlater henne som en mindreårig alenemor.

1998: Stian er kjempeforelsket i Gina, men Anders stjeler henne fra ham ved å ha sex med henne i russetida. Han mener at dette ikke er noe problem, siden han "Ikke kom inni henne". Anders bruker forresten aldri kondom.

2011 (før hovedhistorien): Anders har sex med Stine og gir henne en kjønnssykdom. 

2011: Stian har gjennom seksten lange og vonde år vendt seg til å leve i Anders sin skygge, som på sin side har blitt høyere, sterkere og fått draget på damene. Han er klar for å slå seg ned i et ulykkelig ekteskap med Stine fordi "Stian og Stine, det passer jo så bra sammen". Han blir avvist, og drar til Umeå for å finne Robyn. Når han kommer dit så finner han ut at Anders hadde sex med Robyn, og har en seksten år gammel sønn som hun har oppdratt. Stian slår fred med Robyn, men etterlater Anders i Umeå. På vei ut av byen så treffer han jenta som stjal bilen hans, og han haiker seg vei ut av denne historien. Anders sitter igjen på et hotell i Umeå med bare kjønnssykdommen sin som selskap.


2012: Anders er ferdig med å bruke sex som våpen og fullbyrder sin hevn med mer mekaniske metoder


Summa summarum: Jeg likte filmen. Den har et godt soundtrack, enkelte scener som er hysterisk morsomme, noen scener som er veldig kjedelige og unødvendige, og den mest manipulerende, Machiavelliske skurken noen sinne. Denne filmen bringer en ny betydning til ordtaket "Hold dine venner nær, og dine fiender enda nærmere", men det er kun om du klarer å forestille deg at det var det Geir Greni mente å gjøre. Terningkast tre.

3 kommentarer

Matias - Enchanted Portraits

02.apr.2011 kl.23:21

Now we're talking awesometacular!

Gudbrand

02.apr.2011 kl.23:31

Du har kanskje hørt om "kosteskaftdommen"? Er visst en liten legende i jus-miljøet. Det er hva jeg får lyst til å gjøre med Anders.

Stian Pignon

03.apr.2011 kl.03:55

Du må nok opplyse resten av oss om den dommen, Gudbrand.

Skriv en ny kommentar

arcatus

arcatus

20, Lillehammer

Filmstudent og urokråke.

Kategorier

Arkiv

hits