Battle: Los Angeles / World Invasion: Battle Los Angeles

Jeg stakk på kino med Eivind og Matias for å se World Invasion: Battle Los Angeles, eller Battle: Los Angeles, som den er kjent som i junaiten. Den må ikke forveksles med Battle of Los Angeles, billigversjonen produsert av The Asylum, eller Skyline, drittversjonen regissert av Straussbrødrene, eller Independence Day, the O.G. L.A. VS E.T.-versjonen...

Hvis du ser et mønster her så er det på tide for oss å snakke litt om Los Angeles og romvesener...Uten tittelen der så kunne det lett vært en poster for tre andre filmer, minimum.

Noen byer ser penere ut i gløden fra brennende skyskrapere enn andre. Los Angeles er en av disse byene. Den har en gjenkjennelig skyline, den er en av to byer uamerikanske mennesker garantert kan navnet på (den andre er selvfølgelig Albuquerque, New Mexico ), men mest av alt: Byen er hjemstedet til den store kulturmaskinen kjent som Hollywood. Og ja, jeg tror at det er mulig for noe så antiantropomorfisk som en by å ha en egotripp. En egotripp så kraftig at LA får en orgasme hver gang en film viser skylinen til byen så kan ettereffektene måles på Richters skala. Det er slik vi får katastrofefilmer satt i LA.

Filmer der Los Angeles blir ødelagt av en grusom, nær ubegripelig kraft er på vei til å bli en egen sjanger. Vi ser det igjen og igjen i filmer som Terminator 1, 2 og 3, War Of The Worlds (originalfilmen/historien),  Volcano, Transformers, The Core og alle de andre filmene nevnt i denne listen. Brorparten av Roland Emmerichs karriere er å finne i den listen!Some men just want to watch the world burn...

Men for å komme tilbake til saken; ET vs LA. Battle: Los Angeles (heretter forkortet til BLA) har historisk kredens, i det at filmen bygger på en hendelse under andre verdenskrig. Et uidentifisert flygende objekt ble observert utenfor kysten av Los Angeles i februar 1942. Da mistanken var der for at dette var japanerne som angrep, så svarte det lokale amerikanske forsvaret med full mobilisering og avfyring av mer enn 1400 artillerirunder ut i svarte natta. Ingenting ble funnet, og situasjonen ble forklart og grunnet med "krigsnerver". BLA behandler denne historiske hendelsen med et "Hva om det faktisk var romvesener, og hva om det egentlig var 2011"-perspektiv, men glemmer "hva om vi faktisk hadde et godt manus"-perspektivet.

Hovedsynden til BLA er den syltynne historien. Filmen kunne lett ha vært skåret ned til 80-90 minutter, istedenfor de trettende og veldig treige 116 minuttene vi får servert. Det var faktisk ett punkt der jeg trodde at filmen var ferdig, siden det var et klimaks, og et veldig ukonvensjonelt et for en krigsfilm og: et emosjonelt klimaks. Men nei, filmen varte i tjue minutter til. Det hadde de ikke historie nok til. De hadde fyrverkeri nok for tre filmer til og en faktisk krigføring mot en innvaderende styrke, men ikke nok historie. Den andre, litt mindre men fullt dødelige synden er bruken av shaky-cam. Har jeg forstått det riktig, så skal shaky-cam gi følelsen av realisme via dynamisk bevegelse av kameraet på en måte som imiterer hvordan en person ville bevege hodet i f. eks. fullt firsprang nedover en gate mens forfulgt av dritsure aliens som vil høste kroppssaftene dine for drivstofforbruk. Om jeg skulle forstå bruken av shaky-cam slik cinematografen bak BLA har gjort det så skal det gi følelsen av å se filmen gjennom øynene til en mann med tunellsyn midt i et epileptisk anfall. Det er kvalmt, det er overdrevet og det funker ikke. Fuck shaky-cam.Ja, jeg er ferdig med å være slem med BLA. La oss snakke om Aaron og gutta!

Jeg liker Aaron Eckhart. Han er en hardtarbeidende skuespiller, med noen av mine favoritt-filmer i porteføljen sin: Thank You For Smoking, The Dark Knight og Erin Brockowich. Han sa om BLA at det var den morsomste, men tøffeste filmproduksjonen han hadde vært med på. Det merkes. Aaron Eckhart bærer mye av filmens emosjonelle tyngder, og er definitivt fokuset for filmen, selv med en mengde andre karakterer på skjermen. Resten av skuespillerensemblet er ikke så ansiktsløst som andre anmeldere vil påstå, men det er nok fordi jeg har en autistisk hukommelse når det kommer til skuespilleransikter. Det var kjæresten til Jessica fra True Blood:


Hoooooyt!


Samt Michelle Rodriguez, som i en sjokkerende vending IKKE døde i denne filmen:Spoilers, btw

 

Samt et par andre mennesker som var mer av typen "Hey, det er jo han karen!"-opplevelser. Altså, ikke den ansiktsløse massen av daukjøtt som bare venter på sin martyrscene som noen vil påstå. Men gjenkjennelige skuespillere er ikke ensbetydende med gode skuespillere. For denne filmen kunne vært morsom hvis skuespillerne ikke tok prosjektet så dønn seriøst. Men det gjør de. Det er en scene som imiterer scenen fra Tropic Thunder der soldatene diskuterer hvordan de skal komme seg tilbake til sivilisasjonen så Menig Brooklyn kan miste dyden sin på en prostituert dame som de skal sponse. Ja, denne filmen bruker plottelementer fra en komedie. I dønn seriøse scener. Da kan jeg vel nevne at både Matias og Eivind slet med å holde krampelatteren tilbake under det nevnte emosjonelle klimakset. Det er ikke bra. Det er et tegn på at noen har føkket opp på maksimalt nivå. Men tro det eller ei; jeg anbefaler denne filmen. Det er ikke fordi det er en bra film, men fordi den er den beste av sitt slag i denne sesongen. Om du skal gå og se en film om romvesener som invaderer Englenes by, så bør du ikke se Battle of Los Angeles, du bør ihvertfall ikke se Skyline og det er litt for sent for å se Independence Day. Så denne helgen så får du belønne deg selv med et to-timers fyrverkeri og halvhjertede forsøk på å filme nevnte fyrverkeri. I shaky-cam-modus.

Fuckings shaky-cam!

Summa Summarum:

Terningkast 2. Det er et fint fyrverkeri, men det hadde vært enda finere om jeg kunne se det.

Få også med deg Eivind sin bitende anmeldelse, samt Matias sin noe mildere anmeldelse.

3 kommentarer

Eivind Nordengen

11.apr.2011 kl.01:53

Likte at forkortelsen ble BLA - for det er nettopp det den er.

PsychedelicCupcake

11.apr.2011 kl.03:04

vel, nå har jeg lest alle tre anmeldelsene. og det har bare endt i at inntrykket av at filmen suger som faen er blitt forsterket ganske kraftig. greit nok at du var litt mer positiv til filmen enn de to andre, men de skrev litt bedre enn deg eller var ihvertfall mer overbevisende (no offence altså, for dette var ganske bra lesestoff også). så nå vet jeg ikke helt jeg i det hele tatt gidder å laste den ned, eller kanskje denne er en film som er så dårlig at jeg bare MÅ se den. Only time will tell.

Stian Pignon

11.apr.2011 kl.09:33

PsychedelicCupcake: Cool.

Skriv en ny kommentar

arcatus

arcatus

20, Lillehammer

Filmstudent og urokråke.

Kategorier

Arkiv

hits