Paul

Jeg prøvde å forklare lillesøsteren min hva en popkulturell referanse var. Jeg tror jeg begynte med noe sånt som at en PKR er en referanse til et fenomen som alle vet om, men så endte det bare opp med at jeg sa at en PKR er et vink til bedre filmer. Hun svarte med å si at det var som å grave seg ned i sin egen bæsj. Jeg vet ikke om jeg er elendig til å forklare, eller om hun har en skjult innsikt og visdom som får buddhistiske munker til å fremstå som horoskopforfattere, men noe i den påstanden oppsummerte "Paul" ganske nøyaktig. For "Paul" er ikke alt den kunne ha vært. Det er ganske definitivt halvhjertet.


*Vennligst sett inn egen analfiksert vits her*

Simon Pegg og Nick Frost er BFFs i filmer som "Hot Fuzz" og "Shaun of The Dead". I tillegg så oppsummerte de samtlige fiksjonsverk fra det 20. århundret med den smått geniale serien "Spaced". Men det publikum sjeldent tenker over er at de er under direksjon fra Edgar Wright, som gjør alt han tar på til gull. Wright er ikke med denne gangen. Istedet så er det Greg Mottola som står for regien, og i teorien er det nesten like bra. Han viste at han var en ordsmed med banneord i "Superbad", en komedie som satte standarden for rølpehumor i 2007. Med på lasset fra "Superbad" kom Bill Hader og Seth Rogen, sistnevnte her som tittelkarakteren Paul. Og bare fordi jeg ikke hadde forhåpninger nok om denne filmen, så er Jason Bateman, en av de beste "Laidback Character"-skuespillerne i Hollywood med og pokker ta om ikke Jeffrey Tambor dukker opp i tillegg!


"Jeffrey Tambor er tilgjengelig for B-filmer, barnebursdager og våte mareritt"


Og det er ikke en gang begynnelsen på mengden med Cameo-opptredener, referanser og elementer fra andre filmer. Jeg kan skryte på meg å ha sett så mange filmer at jeg tok ca. to tredjedeler av referansene som ble slengt mot publikum gjennom filmen. Men det var også alt filmen gjorde eksepsjonelt. Simon Pegg skrev manuset til denne filmen og han ville være 100% sikker på at publikum fikk vite at han har sett mange filmer. Men alle som har sett "Spaced" vet dette. En popkulturell referanse er en av disse greiene som viser at du er på bølgelengde med publikum, og Pegg bruker PKRer i denne filmen som om de er ferd med å gå ut på dato. En referanse er alltid sekundært til originalt materiale på kvalitetsstigen, og det finner du litt halvveis begravd i historien. 

Historien er helt grei. To tegneserienerder med høye ambisjoner er på valfarting rundtom i det vestlige USA, på reise fra det ene UFO-hotspotet til det neste. På veien så møter de et romvesen som skal hjem til sin egen planet. De tar ham med seg, og på veien så plukker de opp flere kompanjonger og mer trøbbel enn de kunne ane. Ganske grei roadmovie, så lenge karakterene er likanes og situasjonene de havner i er interessante. Karakterene er ok, med unntak av Paul. Jeg misliker Paul. Han er en ganske polariserende karakter, med sin veldig provoserende oppførsel. Ikke bare fordi han er frekk, men også fordi han bryter med så mange romvesenstereotypier uten å bringe noe nytt til bordet. Alt jeg så for meg var Seth Rogen bak den dataanimerte dukken, og jeg begynte å tenke over hvor mye morsommere det hadde vært om Mottola hadde satt en gråmalt og naken Seth Rogen i Pauls sted. DET hadde vært provoserende, og ganske i stil med mannens tidligere filmer. Men istedet så har man Paul. Og Seth Rogens ord ut av munnen på ham.

Simon og Nick spiller Graeme og Clive, og de er de samme BFFsene som de har vært i de andre filmene. Ingenting nytt her, men ingenting under standard. De småkrangler og koser som et gammelt ektepar. Og når ei jente, (Som er en så overdrevet karikatur av konservativt kristne at det er en fornærmelse å påstå at det er slik ateister ser på kristne) spilt av Kristen Wiig, kommer i mellom dem så blir jo det selvfølgelig krise. Men ingenting så stort at det ikke er løst i tredje akten. Tredje akten er nemlig reservert skurkenes ekspederinger, den enes dødsfall mer latterlig enn det andre. Det hele toppes av med at hovedskurken avsløres og drepes på den mest antiklimaktiske måten de kunne fått til.

Og fjerde akten? Jo, den er spedd ut i rulleteksten. Et glimt her og der om hvordan alt løste seg for heltene. Ugh.


"Det funket for Skyline!"

Summa Summarum:

"Paul" er ikke en forferdelig film, men jeg er skuffet. Jeg forventet virkelig mer av denne filmen. Simon Pegg har her eksperimentert med hvor mye av en films underholdningsaspekt du kan basere på referanser til andre, mer originale filmer. Det eksperimentet syns jeg slo ut ganske negativt. "Paul" er best når den er original. Når Seth Rogen virkelig prøver å blåse liv i det småfrekke romvesenet, eller når Simon Pegg og Nick Frost drar en rølpevits som ikke har blitt fortalt før. For når de bare sitter og fyrer av popkulturelle referanser i ett kjør og snakker om elementer fra andre, bedre filmer så får jeg heller lyst til å gå og se dem.

Terningkast tre.

6 kommentarer

Matias - Enchanted Portraits

13.jun.2011 kl.01:34

Ah, så nå har jeg to jeg må forsvare filmen fra til høsten.

Stian Pignon

13.jun.2011 kl.10:15

Det kan du vedde soulpatchen din på.

Eivind

14.jun.2011 kl.00:53

Flott anmeldelse Stian. Du har virkelig forstått problemene med filmen .......... i motsetning til visse andre!

Matias - Enchanted Portraits

14.jun.2011 kl.13:20

Pff, de ekte nerdene står på min side.

Stian Pignon

14.jun.2011 kl.18:21

Denne filmen var pandering fra første til siste scene. De ekte nerdene vrir seg i setet av kleinhet når Simon Pegg viser fram fjellet fra "close encounters of the third kind" og blunker til kameraet. Eller når Sigourney Weaver klatrer ut av helikopteret og oppfører seg som om det er nok. Eller når de kommer inn i en countrybar og bandet spiller Mos Eisley-melodien for absolutt ingen annen grunn enn at det er en såkalt nerdereferanse. Jeg sverger på at Simon Pegg var hakket unna å legge til "Wink wink, nudge nudge, know what I'm saying?" med hver referanse.

Stian Pignon

14.jun.2011 kl.18:25

'cause you know, he's British and all.

Skriv en ny kommentar

arcatus

arcatus

20, Lillehammer

Filmstudent og urokråke.

Kategorier

Arkiv

hits